naturalny antybiotyk

Czarny bez – naturalny antybiotyk

0 Flares 0 Flares ×

Czarny bez – naturalny lek na przeziębienie

Nasz sprawdzony naturalny sposób na zwalczanie przeziębienia i  wzmocnienie odporności jesienią i zimą to syrop z czarnego bzu.

W medycynie ludowej czarny bez jest stosowany od wieków jako skuteczny środek na dolegliwości takie jak; gorączka, katar czy kaszel… To m.in. dzięki zawartym witaminom (przede wszystkim A, C i B) i biopierwiastkom (żelazo, wapń, potas, sód, glin) wzmacnia organizm i pomaga uporać mu się z wszelakimi infekcjami.

bez czarny


https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Sambucus_nigra-fruit001.jpg

Owoc bzu oczyszcza krew i organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ma działanie poprawiające trawienie, pobudzające apetyt a także łagodzące zgagę czy wzdęcia. Wykazuje działanie napotne, moczopędne a nawet lekko przeczyszczające!

Dziki bez to prawdziwe bogactwo składników przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, wyksztuśnych i stymulujących układ odpornościowy! Najważniejsze właściwości bzu zawdzięczamy obecności;

  • Flawonoidów (działają przewizapalnie i przeciwalergicznie) i
  • Polifenoli (działają przeciwutleniająco i ochronnie na układ krążenia (antocyjany!!))

Taki niepozorny krzew a tyle właściwości! Niewielkie drzewko, rosnące w lasach, na skajach parków, przydrożach o ciemnych granatowych owocach, to naturalny antybiotyk na szereg uciążliwych dolegliwości!!  Nie próbujcie jednak zjadać jego w surowej postaci!! Nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce (gotowany, wysuszony itd)!

U nas prewencyjnie łyżeczka syropu dziennie do ciepłej wody i chlupp tą „hyczkę” :) !
Pijmy więc na zdrowie!

0 Flares Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Facebook 0 Twitter 0 0 Flares ×

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *